4.A Andre krav

For: Svelvik Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

4.A Andre krav

Lokal bestemmelse for Nedre Eiker, Svelvik og Drammen

Grunnundersøkelser

Det skal legges frem undersøkelser eller vurderinger av grunnforholdene, f.eks. geotekniske undersøkelser. Disse skal danne grunnlag for bl.a. grøftesikring og ev. tiltak i forhold til grunnvann, stabilitet rundt bygg/konstruksjoner og forurenset grunn.

Spesielt korrosjonsfarlig grunn eller grunnforhold som medfører spesielle tiltak og som kan ha innvirkning på valg av rørmateriell/-beskyttelse, strekkfasthet o.l. skal fremgå av rapporten.

Se vedlegg 2.10 (Generelle retningslinjer for utførelse av grunnundersøkelser).

Prøvegraving

I områder hvor det er tvil om det nye anlegget kommer i konflikt med eksisterende anlegg (VA-anlegg, kabler etc.), skal det prøvegraves for å bestemme eksisterende anleggs beliggenhet.

Spuntsikring av ledningsnett

Spunt som benyttes for etablering av ledninger/kummer skal ikke fjernes med mindre annet avtales. Spunt skal kappes ca. 1 m under terreng og koordinatinnmåles iht. kommunens innmålingsinstruks. Se vedlegg 1.1 (Instruks for innmåling og dokumentasjon av VA-anlegg).

Bygningsregistrering

Der det er fare for skade på bygninger i forbindelse med (sprenging, pigging etc.) skal det gjennomføres undersøkelse av bygning.

Varerør for VA-ledninger

Under jernbane og visse typer veier kan eier av veien/jernbanen stille krav om varerør for VA-ledninger. Også andre steder kan det være fornuftig å etablere VA-ledninger i varerør, spesielt i områder hvor graving/reparasjon blir uforholdsmessig kostbart. Varerøret har i prinsippet følgende funksjoner:

  • Beskytte medierøret mot skader
  • Bidra til utdrenering av lekkasjevann.
  • Gjør det mulig med ledningsutskifting uten gravinngrep.

Varerør kan også bidra til å beskytte medierøret mot inntrengning av hydrokarboner og forurensede masser. Varerør skal som minimum tilfredsstille samme tetthetskrav/kvalitetskrav og levetid som avløpsledninger. Konstruksjonsmessig må varerøret tilpasses medierørets ytre mål (flenser, muffer etc.) og det valgte innførings-/forankringssystem. Innførings-/forankringssystem avtales med kommunen.

Ved steder med stor fare for rørdeformasjoner, setninger etc. skal det benyttes stålrør for å oppnå god lengdestivhet på varerøret. Materialkvalitet og rørtykkelse skal bestemmes på bakgrunn av belastning på røret og levetid mht. korrosjon.

Primært benyttes ett varerør pr. medierør. I en av varerørets ender må utdrenering av lekkasjevann være sikret og forholdene tilrettelagt for uttrekking/innføring av medierøret. Under veier og jernbane skal eventuelle krav til varerør fra vei-/baneeier følges, og varerøret skal gå fra kum til kum. Varerør skal avsluttes tilstrekkelig langt unna fyllingsfot, eventuelle konstruksjoner, etc., slik at uavstivet oppgraving ved varerørets ende/kum vil være mulig uten fare for stabilitetsproblemer eller undergraving av konstruksjoner.

I visse områder er det aktuelt å bygge gangbar kulvert for inspeksjon/reparasjon av VA-ledninger. Kulvertens dimensjon skal være min. DN 1400 mm.

Gjenbruk av kantstein, brostein etc.

Gjenbruk skal skje iht. vedlegg 2.11 (Prosedyre for gjenbruk av kantstein, brostein osv.)

Varerør for kabler

Varerør for kabler/drensrør i grunn skal ha samme ringstivhet som kommunale avløpsledninger, dvs. SN8.

Krav til igjenfylling av nedlagte rør.

Håndtering av ledninger som skal ut av drift, men bli liggende i bakken, skal avtales med kommunen. Det kan være aktuelt å plugge ledningene og fylle de med lecakuler eller tilsvarende.

Kummer som skal ut av drift, men bli liggende i bakken, skal saneres ved at øverste meter fjernes. Resterende kum fylles med egnede masser.

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Tittel: 4.A Andre krav

Innhold:

Grunnundersøkelser Det skal legges frem undersøkelser eller vurderinger av grunnforholdene, f.eks. geotekniske undersøkelser. Disse skal danne grunnlag for bl.a. grøftesikring og ev. tiltak i forhold til grunnvann, stabilitet rundt bygg/konstruksjoner og forurenset grunn. Spesielt korrosjonsfarlig grunn eller grunnforhold som medfører spesielle tiltak og som kan ha innvirkning på valg av rørmateriell/-beskyttelse, strekkfasthet o.l. skal fremgå av rapporten. Se vedlegg 2.10 (Generelle retningslinjer for utførelse av grunnundersøkelser). Prøvegraving I områder hvor det er tvil om det nye anlegget kommer i konflikt med eksisterende anlegg (VA-anlegg, kabler etc.), skal det prøvegraves for å bestemme eksisterende anleggs beliggenhet. Spuntsikring av ledningsnett Spunt som benyttes for etablering av ledninger/kummer skal ikke fjernes med mindre annet avtales. Spunt skal kappes ca. 1 m under terreng og koordinatinnmåles iht. kommunens innmålingsinstruks. Se vedlegg 1.1 (Instruks for innmåling og dokumentasjon av VA-anlegg). Bygningsregistrering Der det er fare for skade på bygninger i forbindelse med (sprenging, pigging etc.) skal det gjennomføres undersøkelse av bygning. Varerør for VA-ledninger Under jernbane og visse typer veier kan eier av veien/jernbanen stille krav om varerør for VA-ledninger. Også andre steder kan det være fornuftig å etablere VA-ledninger i varerør, spesielt i områder hvor graving/reparasjon blir uforholdsmessig kostbart. Varerøret har i prinsippet følgende funksjoner:

  • Beskytte medierøret mot skader
  • Bidra til utdrenering av lekkasjevann.
  • Gjør det mulig med ledningsutskifting uten gravinngrep.
Varerør kan også bidra til å beskytte medierøret mot inntrengning av hydrokarboner og forurensede masser. Varerør skal som minimum tilfredsstille samme tetthetskrav/kvalitetskrav og levetid som avløpsledninger. Konstruksjonsmessig må varerøret tilpasses medierørets ytre mål (flenser, muffer etc.) og det valgte innførings-/forankringssystem. Innførings-/forankringssystem avtales med kommunen. Ved steder med stor fare for rørdeformasjoner, setninger etc. skal det benyttes stålrør for å oppnå god lengdestivhet på varerøret. Materialkvalitet og rørtykkelse skal bestemmes på bakgrunn av belastning på røret og levetid mht. korrosjon. Primært benyttes ett varerør pr. medierør. I en av varerørets ender må utdrenering av lekkasjevann være sikret og forholdene tilrettelagt for uttrekking/innføring av medierøret. Under veier og jernbane skal eventuelle krav til varerør fra vei-/baneeier følges, og varerøret skal gå fra kum til kum. Varerør skal avsluttes tilstrekkelig langt unna fyllingsfot, eventuelle konstruksjoner, etc., slik at uavstivet oppgraving ved varerørets ende/kum vil være mulig uten fare for stabilitetsproblemer eller undergraving av konstruksjoner. I visse områder er det aktuelt å bygge gangbar kulvert for inspeksjon/reparasjon av VA-ledninger. Kulvertens dimensjon skal være min. DN 1400 mm. Gjenbruk av kantstein, brostein etc. Gjenbruk skal skje iht. vedlegg 2.11 (Prosedyre for gjenbruk av kantstein, brostein osv.) Varerør for kabler Varerør for kabler/drensrør i grunn skal ha samme ringstivhet som kommunale avløpsledninger, dvs. SN8. Krav til igjenfylling av nedlagte rør. Håndtering av ledninger som skal ut av drift, men bli liggende i bakken, skal avtales med kommunen. Det kan være aktuelt å plugge ledningene og fylle de med lecakuler eller tilsvarende. Kummer som skal ut av drift, men bli liggende i bakken, skal saneres ved at øverste meter fjernes. Resterende kum fylles med egnede masser.

Vedlegget Vedlegg 2.11 - Kantstein og brostein ble slettet 2022-02-23 14:31:52

Vedlegget Vedlegg 2.10 - Generelle retningslinjer for utførelse av grunnundersøkelser ble slettet 2021-05-26 13:16:00