3.9 Krav til sluttdokumentasjon

For: Fredrikstad Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

3.9 Krav til sluttdokumentasjon

Før overtagelse for offentlig eie, drift og vedlikehold skal sluttdokumentasjon leveres. Sluttdokumentasjon skal bestå av:

  • Ajourførte tegninger som viser hvordan anlegget er utført.
  • Koordinatfestede innmålingsdata.
  • Komplett KS- og HMS-dokumentasjon inkludert:
    • Dokumentasjon på utført rørinspeksjon, trykkprøving og desinfisering, der dette er påkrevd.
    • Dokumentasjon på evt. avvik fra originalplanen. Jfr. 3.6.
  • Tinglyste rettigheter.
  • Bankgarantier.
  • Ferdigattest.

Krav til innmåling:

For alle nyanlegg (også utskifting av eksisterende ledninger) skal følgende punkter innmåles med X-, Y- og Z-koordinat:

  • Kummer (topp senter kumlokk), gjelder også for eksisterende kummer når de berøres av anlegget.
  • Sluk (topp senter slukrist).
  • Ledninger i kum (se målepunkter for kotehøyder på ledning).
  • Retningsforandringer (knekkpunkter) i horisontalplanet og/eller vertikalplanet.
  • Overganger (mellom ulike rørtyper).
  • Hver 10 meter for ledning lagt i kurve.
  • Krysningspunkt for eksisterende kommunale ledninger.
  • Gren og påkoblinger, gjelder også tilkopling av private ledninger utenfor kum i utbyggingsområder.
  • Endeavslutning av utlagte avløpsavstikkere, gjelder kun for utbyggingsområder.
  • Nedgravde hjelpekonstruksjoner (forankringer, avlastningsplater etc.).
  • Inntak.
  • Utløp/utslipp.

Målepunkter for kotehøyder på ledning:

  • Trykkledninger: Utvendig topp rør.
  • Selvfallsledninger: Innvendig bunn rør.

Innmåling med båndmål:

  • Avstand fra senter kumlokk til tilkoplingspunkter for private ledninger.

Koordinatfestede innmålingsdata og egenskapsdata for ledningsnett med tilhørende installasjoner (kummer, pumper, ventiler etc.) skal leveres på digital form i henhold til gjeldende SOSI-standard.

Sluttdokumentasjonen skal være godkjent før overtagelse.

Lokal bestemmelse for Fredrikstad

Dokumentasjonen skal foreligge og godkjennes minst 14 dager før ferdigforretning.

Sluttdokumentasjonen skal leveres med kapittelinndeling (kap. 1-7), både i perm og på minnepenn. All dokumentasjon leveres på minnepenn, mens følgende skal skrives ut og legges i perm:

  • Prosjektadministrasjon (ett ark).
  • Oversiktskart.
  • Detaljerte kart med lengdeprofiler.
  • Kumkort.
  • Stikkledningsskjema.
  • Stikkledningsskisser der entreprenør har lagt ledninger helt inn til husvegg.
  • Protokoll fra ferdigbefaring.
  • Protokoll fra overtagelsesforretning.

Eventuelle avtalte delleveranser skal inneholde all relevant informasjon tilsvarende det som kreves i sluttdokumentasjonen.

 

Følgende kapittelinndeling skal benyttes ved leveranse av sluttdokumentasjon:

1. Prosjektadministrasjon

1.1 Tiltakshaver: Kommunens prosjektleder

1.2 Tiltakshaver: Kommunens ansvarlige for stikkledninger

1.3 Prosjekterende: Firma, ansvarlig person

1.4 Utførende: Firma, ansvarlig person

1.5 Byggeleder: Firma, ansvarlig person

 

2. Byggemøtereferater

I tillegg til de vanlige punktene skal det i hvert møte settes opp et punkt som omhandler stikkledninger – hvilke eksisterende stikkledninger som er blottlagt og TV-inspisert i perioden siden siste byggemøte, deres tilstand og hvilke eiendommer som skal ha pålegg om separering.

 

3. KS-dokumentasjon

3.1 Helse, miljø og sikkerhet

3.2 Avvik

3.3 TV-inspeksjon av selvfallsledninger

3.4 Resultater av trykk-/tetthetskontroll

3.5 Vannprøveresultater av vannledninger

3.6 Dokumentasjon på rensing, spyling og desinfisering av vannledninger.

3.7 Egenkontrollskjemaer/sjekklister i henhold til kontrollplaner for grøfteutførelse, rørlegging, veibygging, mottakskontroll etc.

3.8 Materialstandarder – bilder av rørmerking (ingen brosjyrer).

 

4. Innmålingsdokumentasjon

4.1 All innmåling skal skje på åpen grøft. Koordinater (x,y,z) skal angis i EUREF89 UTM32, med nøyaktighet i henhold til gjeldende CPOS-standard eller lignende standarder. Høyder, z, skal angis i NN2000 som kote (moh.).

Det må av dokumentasjonen fremgå hvem som har utført innmålingen, hvilket utstyr som ble benyttet og hvilke fastmerker og hjelpepunkter som ble brukt som grunnlag for å utføre målingene på anlegget. Godkjente fastmerker skal benyttes (EUREF-fastmerker).

Koordinatliste i form av sosi-/kof-/dwg-fil skal inneholde punktnummer og koding i henhold til enhver tids gjeldende sosi-standard, og leveres digitalt.

4.2 Det skal være én sosi-/kof-/dwg-fil som inneholder en serie av målepunkt (linjeobjekter) for hver av ledningstypene VL, SP og OV.

4.3 Alle ledninger skal fremstå som linjeobjekter i innmålingsfilen. Linjeobjektene skal være sammenhengende fra et installasjonspunkt til det neste. Trasékurve (avvik mer enn 0.5 meter fra rett linje mellom kummer) måles for hver femte (5.) meter.

4.4 Alle innmålte ledninger og punkt skal kodes med rett temakode, se liste over SOSI-koder i vedlegg til normen. Ledningstype, dimensjon og materiale på ledningene noteres i målebok.

4.5 Alle punkt (inkl. kummer, vinkelendringer (horisontalt og vertikalt), grenpunkt for sluk eller stikkledninger, skjæringspunkt mellom ledninger, overganger mellom ulike ledningsmaterialer, bekkeinntak, utløp, stoppekraner, stake-/spylepunkt etc.) på hovedledning skal være målt inn digitalt, med høydebestemmelse ((x,y,z)-koordinater). Trykkledninger angis med topp ledning, selvfallsledninger med bunn rør. Høyder på bunn av innmålte kummer angis med topp ledning for trykkledninger og bunn renne/rør for selvfallsledninger. Eventuell drensledning skal måles inn med egen høyde.

4.6 Kummer skal måles inn med to høyder – nede i kummen sentrert og lokket. Nedmål skal oppgis på kumkort. Drensledninger fra vannkummer skal være målt inn med (x,y,z)-koordinater.

4.7 Sluk skal måles inn senter rist.

4.8 For stikkledninger mellom stoppekran/stake-/spylekum og husvegg leveres det en målsatt skisse som viser alle nødvendige opplysninger om ledningene (se pkt. 7.2 for mer informasjon). Alle kraner, kummer, pumpestasjoner, bend etc skal være målt inn i egen sosi-/kof-/dwg-fil.

4.9 Kommunale kabler (fiber, gatelys etc.) og trekkerør skal måles inn med (x,y,z)-koordinater.

4.10 Samtlige sosi-/kof-/dwg-filer skal kun inneholde innmålingspunkt relevant for vann og avløp. Koding gjøres i henhold til enhver tids gjeldende sosi-standard.

 

5. As built-tegninger/bilder.

5.1 Tegninger:

5.1.1 Oversiktskart

Oversiktskartet skal vise det ferdige anlegget (som bygget) i sin helhet (alle innmålte punkt og ledningstraséer), i tillegg til bakgrunnskart med eiendomsgrenser, husomriss, gjerder, veikanter, gatenavn, adressenr mm.. Ledningstype, dimensjon, og materiale på ledningene, samt kummer, sluk og stoppekraner, skal fremkomme. Drensledninger fra vannkummer skal være tegnet inn.

Prosjekterte tegninger skal revideres til as built-tegninger, som skal inkludere alle endringer gjort i anleggsperioden.

Det må av kartet tydelig framkomme om kummene i tilkoblingspunkt mellom nytt og eksisterende anlegg er nye eller eksisterende. Eksisterende ledninger utenfor anleggets område skal vises utkrysset på kartene.

 

5.1.2 Detaljkart med lengdeprofiler

Detaljkart skal dele opp det ferdige anlegget i mindre områder, og inneholde lengdeprofiler for hvert ledningsstrekk. Detaljkart med profiler skal revideres ettersom prosjektet endres i løpet av anleggsperioden.

Prosjekterte tegninger skal revideres til as built-tegninger, som skal inkludere alle endringer gjort i anleggsperioden.

Det må av kartene tydelig framkomme om kummene i tilkoblingspunkt mellom nytt og eksisterende anlegg er nye eller eksisterende. Eksisterende ledninger utenfor anleggets område skal vises utkrysset på kartene.

 

5.1.3 Tilkobling til eksisterende anlegg

Det skal vises tydelig hvordan det nye anlegget er koblet til eksisterende ledningsanlegg. Hvert slikt punkt skal ha en egen situasjonsplan.

 

5.1.4 Situasjonsplan for kumgrupper (med lednings- og kumutstyr)

Disse skal inneholde kumdiameterne, ledningene inn og ut av kummene, ledningenes materiale og dimensjon, alle brann-, stenge-, lufteventiler etc., utviser, blindflens, mengdemåler og alle andre deler som ble benyttet. Situasjonsplanene suppleres med bilder tatt på åpen grøft.

 

5.2 Kumkort

I forbindelse med kommunale nyanlegg og private utbyggingsprosjekter skal det leveres kumkort for nye kummer og eventuelle eksisterende kummer i ytterkant av anlegget. Informasjonen som kreves er gitt i kumkortmalen som ligger under normens vedlegg-kapittel.

Det er viktig at ledningsdata om tilstøtende kummer og ledninger (og deres dimensjoner) føres inn i en tabell. I tillegg skal det foreligge en skisse over kummer og ledninger rundt kumkonstruksjonen, bilde på åpen grøft og bilde tatt rett ovenfra og ned i kummen.

 

5.3 Bilder:

5.3.1 Kummer

Bilder av kummer (inkl. eksisterende der nytt anlegg er koblet til) skal være nordorientert.
5.3.2 Kumgrupper

Utvendige bilder av kumgrupper på åpen grøft merkes med rett kumgruppe og nordpil. Dette kravet gjelder både for nye og eksisterende kummer (der nytt anlegg kobles til).

5.3.3 Hjelpekonstruksjoner

Hjelpekonstruksjoner, for eksempel gjenstående spunt, forankringer, avlastninger etc. skal tas bilde av og måles inn. Disse innmålingene skal legges i en egen fil.

5.3.4 Nedgravd armatur

Nedgravd armatur.

 

6. Stikkledninger

6.1 Oversikt over berørte eiendommer

Det skal leveres en liste med oversikt over alle eiendommer som er berørt av det nye VA-anlegget. Det må opplyses om stikkledninger er fornyet av entreprenør, eventuelt status på eksisterende stikkledning (på bakgrunn av kamerakjøring). Et standardskjema for registrering av stikkledninger ligger under lokale vedlegg i Fredrikstad kommunes VA-norm (se standardskjema for stikkledninger).

6.2 Kartskisser for hver enkelt eiendom påtegnet utførte arbeider

For stikkledninger som entreprenøren har lagt, skal det, snarest etter utført oppdrag, leveres kartskisse (over ledningene fra stoppekran og inn til husvegg) og ferdigmelding (med navn på ansvarlig firma og dets kontaktinformasjon). En eksempelskisse ligger under lokale vedlegg i Fredrikstad kommunes VA-norm.

 

7. Overtagelse

7.1 Protokoll fra ferdigbefaring.

7.2 Protokoll fra overtagelsesforretning.