3.9 Krav til sluttdokumentasjon

For: Malvik Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

3.9 Krav til sluttdokumentasjon

Før overtagelse for offentlig eie, drift og vedlikehold skal sluttdokumentasjon leveres. Sluttdokumentasjon skal bestå av:

  • Ajourførte tegninger som viser hvordan anlegget er utført.
  • Koordinatfestede innmålingsdata.
  • Komplett KS- og HMS-dokumentasjon inkludert:
    • Dokumentasjon på utført rørinspeksjon, trykkprøving og desinfisering, der dette er påkrevd.
    • Dokumentasjon på evt. avvik fra originalplanen. Jfr. 3.6.
  • Tinglyste rettigheter.
  • Bankgarantier.
  • Ferdigattest.

Krav til innmåling:

For alle nyanlegg (også utskifting av eksisterende ledninger) skal følgende punkter innmåles med X-, Y- og Z-koordinat:

  • Kummer (topp senter kumlokk), gjelder også for eksisterende kummer når de berøres av anlegget.
  • Sluk (topp senter slukrist).
  • Ledninger i kum (se målepunkter for kotehøyder på ledning).
  • Retningsforandringer (knekkpunkter) i horisontalplanet og/eller vertikalplanet.
  • Overganger (mellom ulike rørtyper).
  • Hver 10 meter for ledning lagt i kurve.
  • Krysningspunkt for eksisterende kommunale ledninger.
  • Gren og påkoblinger, gjelder også tilkopling av private ledninger utenfor kum i utbyggingsområder.
  • Endeavslutning av utlagte avløpsavstikkere, gjelder kun for utbyggingsområder.
  • Nedgravde hjelpekonstruksjoner (forankringer, avlastningsplater etc.).
  • Inntak.
  • Utløp/utslipp.

Målepunkter for kotehøyder på ledning:

  • Trykkledninger: Utvendig topp rør.
  • Selvfallsledninger: Innvendig bunn rør.

Innmåling med båndmål:

  • Avstand fra senter kumlokk til tilkoplingspunkter for private ledninger.

Koordinatfestede innmålingsdata og egenskapsdata for ledningsnett med tilhørende installasjoner (kummer, pumper, ventiler etc.) skal leveres på digital form i henhold til gjeldende SOSI-standard.

Sluttdokumentasjonen skal være godkjent før overtagelse.

Lokal bestemmelse for Malvik

Anleggsrapport

Anleggsrapport skal leveres 14 dager før overtakelse finner sted.

Det stilles krav fra byggherre om at dokumentasjon skal rapporteres inn fortløpende (etter avtalte milepæler). Anleggsrapporten skal være komplett og innlevert i egen perm og godkjent før overtakelsen. Dersom komplett rapport ikke er godkjent før overtakelsen, anses det som en vesentlig mangel i forhold til kontrakten, og dagbøter vil påløpe.

Rapporten skal leveres i 2 eksemplarer med innholdsfortegnelse ihht. byggherrens beskrivelse (se vedlegg…), I tillegg skal den  innleveres digitalt.

Rapporten skal inneholde:

VA-anlegg

1. Oversiktstegning

Det leveres en oversiktstegning/kart for eksempel i målestokk 1:5000. Berørt anleggsområde markeres med farge eller markerte streksymboler.

2. Plantegninger

Alle plantegninger skal inneholde bakgrunnskart (lys grå) og prosjekterte PEL nr.

2.1 Som bygget tegning (A3)Tegningen skal leveres i samme format som arbeidstegning. Nye ledninger (VA-ledninger, drensledninger, trekkrør etc.) fremheves og tegnes inn med fargekoder, materialtype, dimensjon og rørkvalitet. Ved f.eks strømperenovering skal dette framgå av tegning.

2.2 Eksisterende rør fjernet/nedlagt. Nedlagte rør som fortsatt ligger i bakken skal vises med kryss på planen og tekst «Nedlagt» og symbol på ledning (XXXX). Rør som fysisk er fjernet fra grøft gis påskrift «Fjernet» med symbol på ledningen (// // //).

2.3 Hus med separert avløp. Det skal lages en statusrapport på ALLE hus som er involvert i VA-anlegget der det dokumenteres hvilke hus som har separert avløp. Hus som har separert avløp gis grønn farge på kart, mens hus som ikke har separert avløp gis rød farge på kart. Alle nedstikk (spillvann) innvendig og (overvann/drens) utvendig skal kontrolleres (på alle hus). Metode og antall kontrollerte punkt skal fremgå. (Se skjema vedlegg….).

2.4 Isolering av ledning. Oversikt over hvilke ledningsstrekk som har blitt isolert markeres i kart.

2.5 Grunnforhold. Hele ledningsstrekket markeres med type grunnforhold (fjell/løsmasser/bløt leire).

2.6 Omfang av varerør. Dersom det har blitt brukt varerør skal dette markeres i kart.

2.7 Leirpropper. Dersom det har blitt brukt leirpropper skal dette markeres i kart (inkl. drens).

2.8 Forankring. Alle forankringer markeres i kart. Type forankring skal fremgå.

2.9 Nærføring og kryssing av eksisterende kabler og ledninger. Strekning markeres i kart.

2.10 Annet.

3. Kumkort

For alle kummer skal det utfylles kumkort. Alle relevante opplysninger om kummen skal utfylles på kortet. I tillegg skal det tegnes en skisse av kummen og alle kummer skal fotograferes. Før omfylling (men etter at rørene er lagt) skal det tas bilde av kummen og rørene som kommer ut. Det skal tas oversiktsbilde med tydelig bakgrunnsreferanse (hus, skilt, varig konstruksjon etc.) og det skal tas bilde av kumdetaljer (bilde tas mot nord). Kumkortene skal sorteres i stigende rekkefølge etter kumnavn. (Se skjema, vedlegg….).

4. Kontrollrapporter

  • Rapport fra kamerakontroll av avløpsledninger (kamerakjøring). Den som utfører rørinspeksjon skal ha operatørbevis fra RIN/NORSK VANN. Rørinspeksjon skal utføres etter at ledning er fullstendig rengjort med høytrykksspyling. Kamera skal normalt kjøres med fallretningen. Det skal brukes fallmåling ved rørinspeksjon.
  • Rapporter fra trykkprøving og desinfisering.
  • Rapport for pluggkjøring skal leveres.
  • Tegning som viser strekning og rekkefølge av pluggkjøring, dato for når de ulike strekningene ble pluggkjørt skal være en del av rapporten.
  • Journal for sveising av PE-rør.
  • Tilstandsvurdering av boliger i forbindelse med sprengningsarbeid.
  • Rystelsesrapporter fra sprengningsarbeid.
  • Avfallsplan med dokumentasjon på at avfall er levert til godkjent avfallsmottak.

5. FDV dokumentasjon

Datablad på tekniske komponenter som f.eks elektroniske komponenter, lufteventiler, reduksjonsventiler, sikkerhetsventiler, sluser. Dersom kummer har spesielt utstyr som virvelkammer skal det beskrives type virvelkammer (produktblad og vedlikeholdsanvisning vedlegges anleggsrapport), maks videreført vannføring og sandvolum. Ved nødoverløp skal det vedlegges tegning med beskrivelse av måleutstyr.

6. Innmålinger VA

Innmåling og koordinatfesting av senter lokk på alle kummer og sluk, stoppekraner, endepunkt på stikkledninger, alle påkoblingspunkter og avgreininger samt alle retningsforandringer i horisontal og vertikalplanet. Ledninger i kurve måles inn for hver 10 meter. Det må måles inn høyde topp rør for vannledninger og bunn rør for avløpsledninger. Alle innmålinger skal være med x, y og z-koordinat i EUREF89, NN2000. Nøyaktighetskrav +/- 10 cm i side og 10 cm i høyde.

Sandfangskummer skal ha innmåling av bunn kum, høyde bunn innløp og høyde bunn utløp.

Innmåling av ledningsstrekk som er isolert, lengde med ulike grunnforhold, start-slutt varerør, leipropper, forankringer, evt. andre installasjoner i grunnen.

7. Dokumentasjon på private ledningsanlegg (stikkledninger)

Rørleggermelding (sanitærskjema) leveres digitalt via kommunens nettløsning. For brukernavn og passord må kommunen kontaktes.

Når ledningen er lagt, og før igjenfylling av grøft, skal FDV-Kommunalteknikk varsles for kontroll. Varslingen skal skje min. 1 dag i forveien på tlf. 73972066 eller 73972069.

Frist for innlevering av komplett ferdigmelding er 3 uker etter varsel om kontroll.

Det vil ikke bli innvilget nye godkjenninger på «rørleggermelding (søknad om sanitærabonnement)» for firma som har restanser på ferdigmeldinger.

Foretak som ikke varsler for kontroll og/eller tar bilder må påregne krav om oppgraving.

Ved innkobling av allerede separerte ledningsanlegg til kommunalt nett skal kun ferdigmelding leveres.

Ferdigmeldingen (eget skjema) skal inneholde kartskisse (i målestokk) med innmåling av tilknytningspunkt, stoppekran og retningsendring. Alle innmålinger skal være med x, y og z-koordinat i EUREF89, NN2000. Nøyaktighetskrav +/- 10 cm i side og 10 cm i høyde. Dimensjon, SDR verdi og materialtype på alle ledninger skal fremkomme

Videre skal det leveres min. 4 digitale bilder, ett av påkoblingspunkt, ett som viser separering ved grunnmur/bankett, ett bilde av grøfta og et oversiktsbilde. Det kan også være behov for flere bilder ved avvinkling og lignende.

Der innkobling av private stikkledninger er en del av et kommunalt prosjekt skal det leveres rørleggermelding på nett ved separering/utskifting av private stikkledninger. Der stikkledningene ikke blir skiftet, men bare innkoblet mot hovedledninger skal kun ferdigmelding leveres. Dokumentasjon leveres enten i samme perm som resten av anleggsrapporten, eller evt. i egen perm der dette er hensiktsmessig pga. volum.

Det skal også leveres rørleggermelding på nett ved tilkobling av vann/avløp til brakkerigger som har blitt brukt i forbindelse med prosjektet. Det skal også leveres ferdigmelding på avkobling vann/avløp fra brakkerigger.

8. Foto (kun digitalt i jpg-format)

Fotodokumentasjon av tilkoblinger til eksisterende anlegg, tilkobling til kummer, kryssinger, forankring av bend og evt. andre spesielle forhold. Alle foto må ha en beskrivende tekst av hva bildet viser. Navngiving av bildefilen skal bygges opp med trase-nr., pel-nr. og så en beskrivende tekst. Eksempel: (SID)_trase1_pel27_drensrør innkoplet.jpg.

Veg anlegg

9. Tegninger

Entreprenør skal legge ved sluttdokumentasjon som viser at veianlegget er bygd i henhold til kontrakt. For kontrollomfang og toleranser, se Statens Vegvesens håndbok N200 Vegbygging kapittel 5 – Vegfundament og kapittel 6 – Vegdekker.

Det skal legges ved tegninger som viser:

  • Vegen som  bygget . Tegningen skal leveres i samme format som arbeidstegning.
  • Evt. nye trekkrør med farge og dimensjon.
  • Grunnforhold.

10. Innmålinger

Det skal legges ved innmålinger av vegen (topplag (grus/asfalt),  evt. asfaltkant, vegskulder, grøft, fortau, traubunn etc.), sluk, sandfang, stikkrenner og trekkrør.

11. FDV dokumentasjon

  • Dokumentasjon på levert pukk/stein brukt til forsterkningslag og bærelag (leveres før evt. asfaltering).

Gatelys

12. Som bygget dokumentasjon

  • Plantegning gatelys.
  • Dokumentasjon på lysstyring.
  • Dokumentasjon på armatur.
  • Innmålingsdata på kabler, gatelys og styringsskap.
  • Samsvarserklæring.

Annet

13. Ferdigmelding – frakobling av vann og avløp for brakkerigg

Bilde som viser hvordan vann og avløp er frakoblet, koordinatfestet (x,y,z). Frakobles i tilknytningspunktet. Plugging skal utføres slik at den vises ved rørinspeksjon av hovedledning.

14. Samsvarserklæring

Fra utførende entreprenør. Sendes ansvarlig søker i tillegg til at den vedlegges anleggsrapporten.

15. Hele anleggsrapporten i digitalt format

Plantegninger skal i tillegg til PDF format leveres i sosi format.