5.14 Vannkummer

For: Trondheim Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

5.14 Vannkummer

Nødvendige installasjoner i vannkummer skal vurderes etter en drøfting av kummens funksjon. Se VA/Miljø-blad nr. 1, PTV. Kum med prefabrikkert bunn.

Rørgjennomføringer skal utføres i henhold til VA/Miljø-blad nr. 9, UT. Rørgjennomføring i betongkum.

Nedstigningskummer skal ikke ha mindre diameter enn 1200 mm. For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres. Minste innvendig dimensjon er 150 mm.

Montering av kumramme og kumlokk skal utføres i henhold til VA/Miljø-blad nr. 32, UT. Montering av kumramme og kumlokk.

Kummen skal ha drenering/være tilstrekkelig tett, slik at vann ikke står opp på armaturet.

Lokal bestemmelse for Trondheim og Trondheim

(Tillegg eller endring av generell bestemmelse)

Se normtegning Vannkum, TK-H 08.

Som hovedregel skal det monteres kum ved:

  • Ved materialendring skal det være kum med mulighet for vannuttak.
  • Ved tilknytning av privat ledning vises det til bestemmelsene i sanitærreglementet del 2. Se T-03 og T-05.

Stikkledninger større eller lik Dy40 skal som hovedregel tas ut i egen fordelingskum. I hovedkum tillates max 2 stk Dy 50 eller 2 stk Dy 40 uttak fra mellomring under brannventil. Uttak via ledig løp i hovedkum til fordelingskum skal aldri være mindre enn Dy 63. Dimensjon skal beregnes/dokumenteres. Dimensjoner større enn Dy 63 fra hovedkum til fordelingskum tas ut fra ledig løp via PE sveisekrage /m løsflens og sentrisk PE-overgang til riktig dimensjon.

Alle stikkledninger i vannkummer skal merkes med graverte adresselapper i plast festet med strips.

Unntak fra disse reglene avklares med VA-ansvarlig i Kommunalteknikk.

For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres i henhold til spylevannsmengde. Minste tillatte dimensjon på drensledning i kum for utspyling/brannventil er betong DN200/plast dy 200. For kummer som ikke brukes utspyling vises det til TK-H 08.

For endekummer skal det monteres flense T-rør med brannventil, sluseventil for utspyling og ev. lufteventil.

Drensledning fra kum skal ikke koples til privat avløpsledning.

Det er kun personell fra Trondheim Bydrift som har adgang til å manøvrere kommunale sluser i kum.

Har foretak behov for å gå ned i kum for å stenge private sluser/ventiler, skal Driftsleder Vannett kontaktes.

Benyttes det topplate skal stigen tilpasses slik at nedstigning blir lik en kum med kjegle. Behov for kjerneboring av hull med gategutt for å kunne betjene sluseventiler fra gatenivå og behov for isolering av topplate skal vurderes i samråd med Kommunalteknikk.

For merking av kummer, se vedlegg 10 Merking av kummer.

Valg av type kumlokk og rammer er beskrevet i vedlegg 12 Kumlokk og rammer.

Ved etablering av fastmontert stige skal stigen være av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker. Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig er fast og stø å klatre i. Monteringen, monteringsbraketter, festemateriell og innfesting av stige til kum skal være i henhold til NS-EN14396. Brakettene skal forankres i kumveggen med festemateriell i syrefast utførelse. Brakettene skal leveres i samme material som stige. Braketter til kumstiger skal leveres sammen med stigen og være tilpasset valgt toppløsning i kummen. Avstand fra topp lokk til første stigetrinn, og fra siste stigetrinn til kumbunn skal være maks 25 – 35 cm. Stigetrinnene skal være sklisikre.

Kummer som nedlegges skal saneres ved at øverste meter fjernes. Armatur fjernes og drenering terses. Resterende kum fylles med egnede masser. Det skal legges fiberduk kl 3 på toppen av fyllmasser for å hindre masseflukt fra masser over.

5.14.1 Prefabrikkerte vannkummer

Prefabrikkerte vannkummer (Rørdiameter ≤400 mm) skal være dimensjonert, utformet
og montert i henhold til krav i VA/Miljøblad 112, «Kumsikkerhet – dimensjonering
prefabrikkert vannkum». Dette skal dokumenteres. Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll.
Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll. Konsollen skal dimensjoneres for største rørdiameter i kum. Ved eventuelle dimensjonsoverganger skal forankring dimensjoneres særskilt.

Det er ikke tillatt å øke dimensjonen på ledningene på utsiden av kummen, med mindre disse tilleggskreftene beregnes.

Prefabrikkert vannkum skal være prosjektert og tegnet i målestokk M 1:20, og være påført
dimensjonerende krefter, kraftretninger og kummens minimumshøyde.

Løfteanordning i prefabrikkert vannkum skal være dimensjonert for den totale vekten. Totalvekt for prefabrikkert vannkum skal være tydelig merket på kummens utvendige overflate, med anvisning om festing av løfteanordning. Vekten skal gjelde bunnseksjon inkludert armatur og konsoll.

5.14.2 Montering av prefabrikkerte vannkummer

Prefabrikkert vannkum skal monteres innomhus i tørre og varme omgivelser (min. +5 ̊C). Montør
skal ha spesialkurs for montering av prefabrikkerte vannkummer.
Ved montering av armatur og rørdeler skal leverandørens monteringsanvisning følges.

 

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Tittel: 5.14 Vannkummer

Innhold:

(Tillegg eller endring av generell bestemmelse) Se normtegning Vannkum, TK-H 08. Som hovedregel skal det monteres kum ved:

  • Ved materialendring skal det være kum med mulighet for vannuttak.
  • Ved tilknytning av privat ledning vises det til bestemmelsene i sanitærreglementet del 2. Se T-03 og T-05.
Stikkledninger større eller lik Dy40 skal som hovedregel tas ut i egen fordelingskum. I hovedkum tillates max 2 stk Dy 50 eller 2 stk Dy 40 uttak fra mellomring under brannventil. Uttak via ledig løp i hovedkum til fordelingskum skal aldri være mindre enn Dy 63. Dimensjon skal beregnes/dokumenteres. Dimensjoner større enn Dy 63 fra hovedkum til fordelingskum tas ut fra ledig løp via PE sveisekrage /m løsflens og sentrisk PE-overgang til riktig dimensjon. Alle stikkledninger i vannkummer skal merkes med graverte adresselapper i plast festet med strips. Unntak fra disse reglene avklares med VA-ansvarlig i Kommunalteknikk. For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres i henhold til spylevannsmengde. Minste tillatte dimensjon på drensledning i kum for utspyling/brannventil er betong DN200/plast dy 200. For kummer som ikke brukes utspyling vises det til TK-H 08. For endekummer skal det monteres flense T-rør med brannventil, sluseventil for utspyling og ev. lufteventil. Drensledning fra kum skal ikke koples til privat avløpsledning. Det er kun personell fra Trondheim Bydrift som har adgang til å manøvrere kommunale sluser i kum. Har foretak behov for å gå ned i kum for å stenge private sluser/ventiler, skal Driftsleder Vannett kontaktes. Benyttes det topplate skal stigen tilpasses slik at nedstigning blir lik en kum med kjegle. Behov for kjerneboring av hull med gategutt for å kunne betjene sluseventiler fra gatenivå og behov for isolering av topplate skal vurderes i samråd med Kommunalteknikk. For merking av kummer, se vedlegg 10 Merking av kummer. Valg av type kumlokk og rammer er beskrevet i vedlegg 12 Kumlokk og rammer. Ved etablering av fastmontert stige skal stigen være av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker. Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig er fast og stø å klatre i. Monteringen, monteringsbraketter, festemateriell og innfesting av stige til kum skal være i henhold til NS-EN14396. Brakettene skal forankres i kumveggen med festemateriell i syrefast utførelse. Brakettene skal leveres i samme material som stige. Braketter til kumstiger skal leveres sammen med stigen og være tilpasset valgt toppløsning i kummen. Avstand fra topp lokk til første stigetrinn, og fra siste stigetrinn til kumbunn skal være maks 25 – 35 cm. Stigetrinnene skal være sklisikre. Kummer som nedlegges skal saneres ved at øverste meter fjernes. Armatur fjernes og drenering terses. Resterende kum fylles med egnede masser. Det skal legges fiberduk kl 3 på toppen av fyllmasser for å hindre masseflukt fra masser over.
5.14.1 Prefabrikkerte vannkummer
Prefabrikkerte vannkummer (Rørdiameter ≤400 mm) skal være dimensjonert, utformet og montert i henhold til krav i VA/Miljøblad 112, «Kumsikkerhet – dimensjonering prefabrikkert vannkum». Dette skal dokumenteres. Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll. Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll. Konsollen skal dimensjoneres for største rørdiameter i kum. Ved eventuelle dimensjonsoverganger skal forankring dimensjoneres særskilt. Det er ikke tillatt å øke dimensjonen på ledningene på utsiden av kummen, med mindre disse tilleggskreftene beregnes. Prefabrikkert vannkum skal være prosjektert og tegnet i målestokk M 1:20, og være påført dimensjonerende krefter, kraftretninger og kummens minimumshøyde. Løfteanordning i prefabrikkert vannkum skal være dimensjonert for den totale vekten. Totalvekt for prefabrikkert vannkum skal være tydelig merket på kummens utvendige overflate, med anvisning om festing av løfteanordning. Vekten skal gjelde bunnseksjon inkludert armatur og konsoll.
5.14.2 Montering av prefabrikkerte vannkummer
Prefabrikkert vannkum skal monteres innomhus i tørre og varme omgivelser (min. +5 ̊C). Montør skal ha spesialkurs for montering av prefabrikkerte vannkummer. Ved montering av armatur og rørdeler skal leverandørens monteringsanvisning følges.  

Tittel: 5.14 Vannkummer

Innhold:

(Tillegg eller endring av generell bestemmelse) Se normtegning Vannkum, TK-H 08. Som hovedregel skal det monteres kum ved:

  • Ved materialendring skal det være kum med mulighet for vannuttak.
  • Ved tilknytning av privat ledning vises det til bestemmelsene i sanitærreglementet del 2. Se T-03 og T-05.
Stikkledninger større eller lik Dy40 skal som hovedregel tas ut i egen fordelingskum. I hovedkum tillates max 2 stk Dy 50 eller 2 stk Dy 40 uttak fra mellomring under brannventil. Uttak via ledig løp i hovedkum til fordelingskum skal aldri være mindre enn Dy 63. Dimensjon skal beregnes/dokumenteres. Dimensjoner større enn Dy 63 fra hovedkum til fordelingskum tas ut fra ledig løp via PE sveisekrage /m løsflens og sentrisk PE-overgang til riktig dimensjon. Alle stikkledninger i vannkummer skal merkes med graverte adresselapper i plast festet med strips. Unntak fra disse reglene avklares med VA-ansvarlig i Kommunalteknikk. For kummer som er beregnet på utspyling og/eller mottak av renseplugger, skal drensledningen dimensjoneres i henhold til spylevannsmengde. Minste tillatte dimensjon på drensledning i kum for utspyling/brannventil er betong DN200/plast dy 200. For kummer som ikke brukes utspyling vises det til TK-H 08. For endekummer skal det monteres flense T-rør med brannventil, sluseventil for utspyling og ev. lufteventil. Drensledning fra kum skal ikke koples til privat avløpsledning. Det er kun personell fra Trondheim Bydrift som har adgang til å manøvrere kommunale sluser i kum. Har foretak behov for å gå ned i kum for å stenge private sluser/ventiler, skal Driftsleder Vannett kontaktes. Benyttes det topplate skal stigen tilpasses slik at nedstigning blir lik en kum med kjegle. Behov for kjerneboring av hull med gategutt for å kunne betjene sluseventiler fra gatenivå og behov for isolering av topplate skal vurderes i samråd med Kommunalteknikk. For merking av kummer, se vedlegg 10 Merking av kummer. Valg av type kumlokk og rammer er beskrevet i vedlegg 12 Kumlokk og rammer. Ved etablering av fastmontert stige skal stigen være av type Alustar eller tilsvarende kvalitet/konstruksjon. Stigen skal plasseres slik at nedstigning i kummen blir sikker. Stige skal monteres slik at den er enkel å skifte ut, men samtidig er fast og stø å klatre i. Monteringen, monteringsbraketter, festemateriell og innfesting av stige til kum skal være i henhold til NS-EN14396. Brakettene skal forankres i kumveggen med festemateriell i syrefast utførelse. Brakettene skal leveres i samme material som stige. Braketter til kumstiger skal leveres sammen med stigen og være tilpasset valgt toppløsning i kummen. Avstand fra topp lokk til første stigetrinn, og fra siste stigetrinn til kumbunn skal være maks 25 – 35 cm. Stigetrinnene skal være sklisikre. Kummer som nedlegges skal saneres ved at øverste meter fjernes. Armatur fjernes og drenering terses. Resterende kum fylles med egnede masser. Det skal legges fiberduk kl 3 på toppen av fyllmasser for å hindre masseflukt fra masser over.
5.14.1 Prefabrikkerte vannkummer
Prefabrikkerte vannkummer (Rørdiameter ≤400 mm) skal være dimensjonert, utformet og montert i henhold til krav i VA/Miljøblad 112, «Kumsikkerhet – dimensjonering prefabrikkert vannkum». Dette skal dokumenteres. Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll. Prefabrikkerte vannkummer skal leveres som et komplett produkt av leverandør som er sertifisert og har dokumentert 3. parts kontroll. Konsollen skal dimensjoneres for største rørdiameter i kum. Ved eventuelle dimensjonsoverganger skal forankring dimensjoneres særskilt. Det er ikke tillatt å øke dimensjonen på ledningene på utsiden av kummen, med mindre disse tilleggskreftene beregnes. Prefabrikkert vannkum skal være prosjektert og tegnet i målestokk M 1:20, og være påført dimensjonerende krefter, kraftretninger og kummens minimumshøyde. Løfteanordning i prefabrikkert vannkum skal være dimensjonert for den totale vekten. Totalvekt for prefabrikkert vannkum skal være tydelig merket på kummens utvendige overflate, med anvisning om festing av løfteanordning. Vekten skal gjelde bunnseksjon inkludert armatur og konsoll.
5.14.2 Montering av prefabrikkerte vannkummer
Prefabrikkert vannkum skal monteres innomhus i tørre og varme omgivelser (min. +5 ̊C). Montør skal ha spesialkurs for montering av prefabrikkerte vannkummer. Ved montering av armatur og rørdeler skal leverandørens monteringsanvisning følges.  

Vedlegget Vedlegg 10 Merking av kummer ble slettet 2021-12-22 11:46:35