5.2 Beregning av vannforbruk

For: Tønsberg Kommune • Bokmål • Bytt til Nynorsk

5.2 Beregning av vannforbruk

Vannforsyningsanleggene skal levere vann til vanlig forbruk og brannslokking.

Beregning skal foretas etter NS-EN 805, Kap. 5.3 Vannbehov, tillegg A. 4, 5, 6 og 7.

Lokal bestemmelse for Tønsberg

Beregning av vannmengde skal utføres av prosjekterende. Kommunen bestemmer deretter hvor tilknytning kan skje.

For vanlige boenheter regnes 150 liter/person/døgn, og 2,3 personenheter/bolig.

I tillegg til husholdninger må forbruk til offentlige bygg og næring tas med. Det skal gå klart frem av prosjektdokumentene hva som er regnet i vannforbruk til slike foretak.

Maks døgnfaktor og timefaktor skal oppgis, herunder også for bygg med annet bruksmønster enn vanlige boliger. (Husk å ta hensyn til evt. sprinkelanlegg/brannvann.)

Tiltakshaver/utbygger må avklare med ansvarlig prosjekterende vedrørende hva som er brannvesenets behov for slokkevann og om det stilles krav til slokkeanlegg som for eksempel sprinkleranlegg eller boligsprinkleranlegg. Tiltakshaver/utbygger må avklare med Vestfold interkommunale brannvesen vedrørende detaljprosjektering, se brannvesenets nettside www.vibr.no for informasjon. Dersom det skal installeres sprinkleranlegg kan Tønsberg kommune beregne i nettmodell eller stille nettmodellen til disposisjon for utbygger/konsulent som kan beregne om krav til trykk inn til området tilfredsstilles. Dersom dette ikke er tilfelle, kan utbygger måtte installere egne trykkøkningsanlegg eller utbedre vanntilførselsledningene inn til området. Plan for dette skal gjøres i samarbeid med kommune.

Tiltakshaver/utbygger skal dokumentere ved beregninger eller vannettmodell at vanntrykket inn til området ligger over minstekravet som stilles for den aktuelle situasjonen. Forutsetningen skal være sommersituasjon med vanning. Dersom dette ikke er tilfelle vil tiltakshaver/utbygger måtte installere egne trykkøkningsanlegg eller utbedre vanntilførselsledningene inn til området. Plan for dette skal gjøres i samarbeid med kommune.

Dersom utbyggingsområdet er i et område hvor vanntrykket før utbygging tidvis vil ligge rundt 2,5 bar eller lavere må tiltakshaver/utbygger prosjektere trykkøkningsstasjon for at utbyggingsområdet skal få tilstrekkelig vanntrykk.

Det vil i tillegg kunne komme krav om ytterligere kapasitetsøkning som følge av andre forhold utenfor det aktuelle prosjektet, som for eksempel andre utbyggingsområder i umiddelbar nærhet, ønske fra kommunen om å rydde opp i andre eksisterende områder osv.

Dersom ikke kommunen kan gi tilstrekkelige svar på trykk og mengde for den aktuelle problemstillingen må utbygger selv bekoste nødvendig utredning av dette.

Revisjoner

OBS! Kun endringer av kommunens dokument vises her. Se orginalt dokument for endring av maldokument.

Tittel: 5.2 Beregning av vannforbruk

Innhold:

Beregning av vannmengde skal utføres av prosjekterende. Kommunen bestemmer deretter hvor tilknytning kan skje. For vanlige boenheter regnes 150 liter/person/døgn, og 2,3 personenheter/bolig. I tillegg til husholdninger må forbruk til offentlige bygg og næring tas med. Det skal gå klart frem av prosjektdokumentene hva som er regnet i vannforbruk til slike foretak. Maks døgnfaktor og timefaktor skal oppgis, herunder også for bygg med annet bruksmønster enn vanlige boliger. (Husk å ta hensyn til evt. sprinkelanlegg/brannvann.) Tiltakshaver/utbygger må avklare med ansvarlig prosjekterende vedrørende hva som er brannvesenets behov for slokkevann og om det stilles krav til slokkeanlegg som for eksempel sprinkleranlegg eller boligsprinkleranlegg. Tiltakshaver/utbygger må avklare med Vestfold interkommunale brannvesen vedrørende detaljprosjektering, se brannvesenets nettside www.vibr.no for informasjon. Dersom det skal installeres sprinkleranlegg kan Tønsberg kommune beregne i nettmodell eller stille nettmodellen til disposisjon for utbygger/konsulent som kan beregne om krav til trykk inn til området tilfredsstilles. Dersom dette ikke er tilfelle, kan utbygger måtte installere egne trykkøkningsanlegg eller utbedre vanntilførselsledningene inn til området. Plan for dette skal gjøres i samarbeid med kommune. Tiltakshaver/utbygger skal dokumentere ved beregninger eller vannettmodell at vanntrykket inn til området ligger over minstekravet som stilles for den aktuelle situasjonen. Forutsetningen skal være sommersituasjon med vanning. Dersom dette ikke er tilfelle vil tiltakshaver/utbygger måtte installere egne trykkøkningsanlegg eller utbedre vanntilførselsledningene inn til området. Plan for dette skal gjøres i samarbeid med kommune. Dersom utbyggingsområdet er i et område hvor vanntrykket før utbygging tidvis vil ligge rundt 2,5 bar eller lavere må tiltakshaver/utbygger prosjektere trykkøkningsstasjon for at utbyggingsområdet skal få tilstrekkelig vanntrykk. Det vil i tillegg kunne komme krav om ytterligere kapasitetsøkning som følge av andre forhold utenfor det aktuelle prosjektet, som for eksempel andre utbyggingsområder i umiddelbar nærhet, ønske fra kommunen om å rydde opp i andre eksisterende områder osv. Dersom ikke kommunen kan gi tilstrekkelige svar på trykk og mengde for den aktuelle problemstillingen må utbygger selv bekoste nødvendig utredning av dette.